18 Mayıs 2011 Çarşamba

Bahar Yorgunluğunu Atlatmamıza Hangi Besinler Yardımcı Olabilir ?

Herkese merhaba, bahar yorgunluğuna karşı kullanacağımız besinler yazısını sözde hemen ekliyordum ama nerede…2 çocuk,2 iş ve 2 ev arasında bölününce yazı da ancak 15 gün sonra gelebildi. Neyse ki yaz mevsiminin ben yazımı eklemeden geleceği yok J.
Güçlü bir bağışıklık sistemi ile düzgün çalışan bir sindirim sisteminin yorgunluktan kurtulmamızın daha doğrusu daha az yorulmamızın anahtarı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple de yazımda yer verdiğim besinlerin ortak noktaları güçlü antioksidant özellikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri. Umarım faydalanırsınız. Hepimize kolay gelsin...


ENGİNAR

Enginar papatyagiller familyasından mavi-mor çiçekli bir bitkidir. En önemli etken maddeleri klorejenik asit, sinarin, inulindir. Klorejenik asit antioksidant özelliği ile karaciğer hücrelerini koruyucu etki gösterir. Ayrıca safra salgısını artırır. Safra bağırsak hareketlerini arttırarak dışkının boşaltılmasına yardımcı olur. Bu sayede bağırsakların da düzenli çalışmasına yardım ederken; bağırsakta bulunan yağların da daha hızlı geçişini ve parçalanmasını sağlayarak sindirimi hızlandırır. Bu sayede de kilo vermeyi hızlandırıcı etki gösterdiği düşünülmektedir.
Enginardan mide bulantısını önleyici, gaz giderici, spazm giderici etkisi özellikleri sayesinde irritabl (hassas) bağırsak sendromunun ve dispepsinin (şişkinlik) tedavisinde de faydalanılmaktadır.Enginarın değişik toksinlerle karşı karşıya kalan karaciğer hücrelerinin yenilenmesini hızlandırdığı düşünülmektedir. Ayrıca kolesterol düşürücü etki gösterebileceği de rapor edilmiş olan enginarı enginarı özellikle zeytinyağlı olarak tüketmenizi tavsiye ederim.


DOMATES
Domates C ve E vitaminlerinden ve potasyumdan zengin olmasının yanı sıra yüksek oranda likopen içerir. En güçlü antioksidantlardan biri olan likopen parlak kırmızı renkte bir karetenoit pigmenttir ve kırmızı renkli diğer sebze ve meyvelerde de bulunur. Yağda çözünen bir yapısı vardır. Bu sebeple likopen içeren besinler mutlaka yağlı olarak tüketilmelidir. Güçlü antioksidant özelliği sayesinde hücreleri serbest radikal hasarına karşı korur ve kanser oluşumunu engeller.Ayrıca zihinsel ve bedensel yaşlanmayı yavaşlatır. Yapılan çalışmalar başta prostat ve rahim ağzı kanseri olmak üzere bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalarda likopenin LDL kolesterolün oksidasyonunu azaltarak kalp ve damar hastalıklarına yönelik koruyucu ve önleyici etki gösterdiği tespit edilmiştir. Likopen ayrıca vücudun su tutmasını engelleyerek kan basıncının düşmesine yardımcı olmaktadır.Yavaş yavaş mevsimi başlayan domatesi besin öğelerinden özellikle de likopenden en iyi şekilde faydalanmak için mutlaka yağlı ve mümkünse ezilmiş ve hafif ısıtılmış olarak yemenizi tavsiye ederim. 

ISIRGAN OTU

Isırgan her tarafı sert tüylerle kaplı, dikenli koyu yeşil yaprakları bulunan bir ottur. İçerdiği klorofil, demir, çinko, potasyum, magnezyum, beta karoten, K,C,E vitaminleri ve flavonoidler sayesinde başta bağışıklık sistemini destekleyici olmak üzere birçok alanda destekleyici etki gösterir. Güçlü antioksidant özelliği ile hücrelerimizi serbest radikal hasarından koruyarak kanseri önleyici rol oynar. Ayrıca metal bağlayıcı özelliği ile de toksik maddelere karşı koruyucu etkisi vardır.
Özellikle bu aylarda başlayan saman nezlesi veya bahar nezlesi gibi mevsimsel alerjik reaksiyonlara karşı kullanıldığında alerji belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Osteoartritli hastalarda ağrıyı azaltıcı etkinlik gösterebilmektedir. Diüretik yani su atıcı etkisi de vardır. Bu sebeple idrar yolları hastalıklarında ve böbrek taşı sorunu olanlarda tıbbi tedaviyi destekleyici olarak kullanılabilmektedir. Antiinflamatuar etkinlik göstererek enfeksiyona karşı korunmaya da yardım eder. Bununla beraber yapılan çalışmalar prostat dokusunun büyümesini engelleyerek prostat büyümesine ve kanserine karşı da etkili olabileceğini göstermektedir.
Bu mevsimde bolca bulabileceğiniz ısırganı ister yemeğini, çorbasını veya böreğini yaparak isterseniz de çay olarak tüketebilirsiniz. Tabi ayıklarken ve yıkarken eldiven giymeyi sakın unutmayın J . Açıkçası bu seneye kadar ben de denememiştim. Biz geçen aylarda yumurtalı yemeğini yaptık gayet de lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Hatta ev halkı ıspanaklı yumurta olduğunu düşünerek yedikten sonra gerçeği itiraf ettiğimde oldukça şaşırdılar.


YUMURTA

İlerleyen günlerde yumurtayla ilgili satın almadan saklamaya ve pişirmeye kadar detaylı bir yazı hazırlayacağım ama yorgunluktan kurtulmamıza önemli katkısı olacağından şimdi de kısaca bahsetmek istiyorum.
Yumurta, bir insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini barındıran tek besindir. Tabi bir de anne sütü var ama onun için yaşımız biraz geçti. Annesi hayatta olan şanslı arkadaşlar 3 öğün sevgisiyle beslensinler her derde deva olur J
Yumurta çok kaliteli ve sindirilebilirliği çok yüksek bir proteine yapısına sahiptir. Bu sebeple içerdiği proteinin tamamına yakını vücudumuz tarafından kullanılabilmektedir. Ayrıca yaşamamız için gerekli A, D, E, C ve B grubu vitaminleri ile çinko ve demir mineralleri başta olmak üzere birçok vitamin ve minerali de önemli miktarlarda içerir. Bu yüzden yumurta hem büyüme ve gelişme için hem de bağışıklık sistemi için önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle zengin demir içeriği sayesinde kanın oksijen taşıma kapasitesi artar. Bu sayede hem daha geç yoruluruz hem de yorgunluk halinden daha hızlı kurtuluruz. Yumurtanın besin değerlerinden en iyi şekilde faydalanmak için katı pişmiş olarak yemenizi tavsiye ederim. Yumurtanızı koyduğunuz su kaynamaya başladıktan 11-12 dakika sonra yemeye hazırdır.


EKİNEZYA

Vücudumuzu bakteri ve virüslerden koruyan doğal öldürücü hücrelerin ve akyuvarların üretimini ve etkinliğini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlık algınlığı ve influenza (grip) gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde tercih edilir. Yapılan çalışmalarda ekinezyanın soğuk algınlığı belirtilerinin şiddetini ve süresini azalttığı kanıtlanmıştır. Ekinezya ve C vitamininin birlikte kullanımı üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olmaktadır. Ekinezya çay olarak da besin desteği olarak da kullanılabilir.

SARIMSAK

Sarımsağın çok eski zamanlardan beri bazı sağlık problemlerinin tedavisinde yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Genel olarak yüksek kan yağlarının düşürülerek trigliserid ve kolesterol seviyesinin düzenlemesinde, hipertansiyonun kontrol altına alınmasında ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra doğal bir antibiyotik olan sarımsağın antifungal (mantar önleyici) , antibakteriyel ve antiviral etkilerinin de olduğunu gösteren çalışmalar da vardır. Özellikle bu mevsimde çıkan taze sarımsağı ister yemeklerde ister salatalarda cömertçe kullanmakta fayda var.


ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

Üzümün çekirdeği E ve C vitaminlerinden bile daha güçlü antioksidant etkiye sahiptir. Güçlü antioksidant özelliği ile kansere karşı koruyucu rol oynar. Özellikle vitamin C,E ve beta karoten kombinasyonu ile yapılan çalışmalarda üzüm çekirdeğinin serbest radikallere, lipit peroksidasyonuna ve DNA yıkımına karşı güçlü bir koruma sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca vücuttaki serbest radikallerin olumsuz etkilerini engelleyerek ciltteki yaşlanma belirtilerinin azalmasında, ödem ve kanamaların engellenmesinde de etkili olabilmektedir.
Üzüm çekirdeğindeki flavonoidler (kateşin,quarsetin,myricetin ve kaempferol) lipitlerin oksitlenip damar cidarında birikmesine de engel olurlar.Böylece damar sertliğine karşı önleyici etki göstererek kalp hastalıklardan korunma sağlarlar.
Bu aylarda henüz yeni yeni çıkmaya başlayan üzümü mutlaka sirkeli suda en az 15 dk. bekleterek çok iyi yıkamaya ve çekirdeklerini de çiğneyerek yemeye dikkat etmeliyiz.



YEŞİL ÇAY

Yeşil çay bildiğimiz siyah çayla aynı bitkiden elde edilir sadece fermantasyon işlemine tabi tutulmaz. Bu sebeple de çok yüksek oranda antioksidant etkiye sahiptir. Antioksidant özellikleri sayesinde de zihinsel yorgunluğun giderilmesine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Yeşil çaydaki en etkin grup polifenollerdir (kateşinler). Geri kalan etken maddeler arasında kafein de bulunur. Yeşil çay içerdiği bu maddeler sayesinde sempatik sinir sistemini uyararak enerji tüketiminin arttırılmasını sağlar. Bu sayede yağ yakımına yardımcı olarak zayıflama sürecini desteklediği düşünülmektedir.
Ayrıca yapılan çalışmalarda yüksek yeşil çay tüketiminin trigliseridi, toplam kolesterolü ve LDL kolesterolünü düşürdüğü; HDL kolesterolünün ise seviyesini yükselttiği görülmüştür.
Eğer yeşil çayın kendi tadından çok hoşlanmazsanız piyasada değişik bitkilerle desteklenmiş yeşil çaylar bulunmakta. Tabi burada dikkat edilecek nokta çaya aroma değil o bitkinin kendisinin ilave edilmiş olması. Yani kayısılı yeşil çay alıyorsanız içinde doğala özdeş değil doğal kayısı aromasının olması gerekir. Eğer siz de benim gibi sorduğunuz kişilerden yeterli açıklamayı alamayıp tereddüt yaşıyorsanız en iyisi kendi çay karışımınızı kendiniz hazırlayın.

MELİSA

Oğul otu olarak da bilinen limon kokulu bir bitkidir. Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetişir. Sakinleştirici bitkiler arasında yer alarak uyku düzeninin sağlanmasında yardımcı olur. Özellikle stres kaynaklı mide rahatsızlıklarında rahatlatıcı olarak da kullanılabilir. İçimi gayet rahat ve lezzetli bir çay oluyor. Akşamları içmeye başladığımızdan beri gerçekten uykuya dalışımız daha kolay olmaya başladı ama melisadan mı psikolojik mi ayırt etmek zor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder