KIŞIN
NE İÇELİM ?
Havaların soğumasıyla beraber
içecek tercihlerimiz de değişmeye başlar. Kahve ve çay dışındaki bitki çayları içimizi
ısıtırken aynı zamanda hem şifa verir hem de hastalıklardan korunmamıza yardımcı
olurlar. Ayrıca bitki çayları kışın azalan su tüketimini de destekler.
Tabi bitki çayı denilince bazı bitkilerin ve çaylarının olumsuz etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Bu
sebeple de tıbbi bir tedavi görmekte olan kişilerin doktorlarına danışmadan
hiçbir bitki çayını tüketmesini önermem.
Kışın güvenilirliğiyle ilgili endişe olmayan bitki çaylarının her birinin farklı özellikleri ön plana çıkmaktadır.
Ihlamur: İdrar
söktürücü, göğsü yumuşatıcı ve balgam söktürücü özellikleri ile kış aylarının
vazgeçilmez içecekleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca hazmı
kolaylaştırıcı etkisi vardır. 1 tatlı kaşığı bal ile içildiğinde mideyi
rahatlatır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olarak soğuk
algınlığı ve gribe karşı koruyucu etki gösterir.
Kuşburnu: Yüksek oranda C vitamini içeren
kuşburnu kan sulandırıcı etkisinin yanı sıra bağışıklık sisteminin
kuvvetlenmesine de yardımcı olarak soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu etki
gösterir.
Adaçayı: Adaçayı kuvvetli bir antioksidandır.
Antioksidan özeliği ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara
yakalanma ihtimalini azaltır. Vücutta oluşan ve biriken zararlı maddeleri
vücuttan atarak hücrelere zarar vermeyecek hale getiren sisteme antoksidan
sistem, bu sisteminin çalışmasını sağlayan maddelere ise antioksidan maddeler
denmektedir. Yemek sonrası içildiğinde hazmı kolaylaştırır. Ancak bileşiminde
bulunan bazı aromatik maddeler yüksek dozlarda alınırsa zehirli olabilir. Bu
sebeple dikkatli tüketilmelidir.
Çay: Son yıllarda çayın sağlık üzerine
etkilerine yönelik araştırmalarda çayda bulunan polifenoller ve flavonoidlerin
hücre ve dokulardaki oksidasyonu engelleyici antioksidan etkileri tespit
edilmiştir. Günlük 6 fincana kadar çay tüketiminin 1 hafta içinde kan
antioksidan kapasitesinde artış sağladığı gözlenmiştir. Ayrıca içerdiği kateşinlerin
metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Ancak çayın bu faydalarının yanı sıra, özellikle demir emilimini azaltıcı (çay
limonlu içilirse bu etki azalır) ve kalp ritmini bozucu etkilerinde dolayı günde
3-4 fincandan fazla içilmemesi önerilmektedir.
Kahve: İçerdiği kafeinin santral sinir sistemini
uyarıcı etkisi vardır. Kafeinin etkileri kişiden kişiye farklılık göstermekle
beraber en sık rastlananlar kalpte ritim bozukluğu ve çarpıntı, hipertansiyon,
kansızlık ve mide rahatsızlıklarının artmasıdır. Uyanık kalmak ve yorgunluğu
azaltmak amacıyla biraz fazla tüketilmesi bağımlılık değilse de alışkanlık
yapabilmektedir. Ayrıca kafein idrar ve dışkı yoluyla az miktarda kalsiyum
kaybına da neden olmaktadır. Bu sebeple kahveyi latte veya capuccino şeklinde sütlü
olarak içmek kalsiyumu takviyesine yardımcı olacaktır. Kilo kontrolü sağlamak
amacıyla tam yağlı süt yerine düşük yağlı veya yağsız sütler tercih edilebilir.
Kakao: Çok eski
dönemlerden itibaren uyarıcı etkisi sebebiyle konsantrasyonu artırdığı bilinen
kakaonun başka faydaları da bulunmaktadır.Nottingham Üniversitesi’nde
yapılan bir çalışma kuvvetli bir antioksidan olan ve kakao çekirdeğinde bulunan
flavanolün, beyne daha fazla oksijen gitmesini sağladığını göstermiştir. Ayrıca
kakaonun LDL kolesterolün
oksidasyonunu önleyerek damar hastalıkları riskini azalttığını gösteren çalışmalar da vardır. Harvard
Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Panama’da kakaonun doğal biçimini tüketen
Kızılderili kabileleri üzerinde yapılan incelemelerde araştırmaları destekleyen
bulgular tespit edilmiştir. Uzmanlar bu noktada, kakaonun yüksek oranda
yağ ve şekerle alınmamasını gerektiğini vurgulamaktadırlar.
Yazımın sonunda kakaoyu tedavi amaçlı kullandıkları bilinen Aztek kabilelerine ait son derece sağlıklı bir tarif paylaşmak istiyorum. Bu içecek soğuk kış günlerinde yavaşlayan metabolizmanızın hızlanmasına ve böylelikle yağ yakımının artmasına yardımcı olacak...
MALZEMELER
1 su bardağı yağsız süt
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı küçük küçük kesilmiş taze
zencefil
5 adet karanfil
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı şekersiz kakao
1 çay kaşığı vanilya
HAZIRLANIŞI
Büyük bir cezveye süt, bal,
zencefil, karanfil ve kırmızıbiberi koyun. Orta kısıklıktaki ocakta ısıtmaya
başlayın, kaynamaya başlayınca altını kısıp 3 dakika kadar kaynatın ve ocaktan
alın. Tel süzgeçten süzün, kakao ve vanilyayı ilave ederek köpürünceye kadar
karıştırın. Isıtılmış fincanlarda servis edin.Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder